Kastamonu 1 Şubesi

Uluslararası Kudüs ve Filistin'e Destek Sendikalar Birliği ile Lübnan'da bir araya geldik

Memur-Sen ve Hak-İş heyeti, Filistin’e destek programları çerçevesinde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta temaslarda bulundu. Heyet, temasları kapsamında, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn’nı, Meclis Başkanı Nebih Berri’yi, Beyrut Valisi Ziyad Şebib’i ve Lübnan İşçi Sendikaları Birliği Başkanı Bişara el-Esmer’i ziyaret etti. Heyet, işgalci İsrail’i protesto için Filistin sınırına da giderek, “İsrail, işgal ettiği topraklardan bir an önce çekilmeli ve toprakları gerçek sahibi olan Filistinlilere bırakmalı” açıklaması yaptı.



 

Türkiye'nin bu konudaki onurlu mücadelesi, dünyanın her yerinde destek buluyor

Genel Başkan Ali Yalçın, Filistin’in yaşadığı işgale, insani drama, topraklarından uzak sürgündeki mültecilerin yaşadığı zorluklara bir kez daha dikkat çekmek ve bunun bir temel insani hak olduğunu, İsrail’in işgali dolayısıyla insanların hayatlarının zorlaştığını dile getirmek için Lübnan’da bulunduklarını söyledi. Hak-İş ile İstanbul’da uluslararası iki program gerçekleştirdiklerini ifade eden Yalçın, dünyanın çeşitli ülkelerinden bu konuya duyarlı konfederasyonların ve sendikaların katılımıyla yaptıkları toplantıların ardından iki sonuç bildirgesi yayımlayarak konuyu gündeme taşıdıklarını hatırlattı.

Sürgünde yaşayan Filistinlilerin bazı meslekleri icra edemediği, onlara fırsat verilmediği, eğitimi olsa bile defansla karşılaştıkları bir zemin bulunduğunu kaydeden Yalçın, “Bu bir insani haktır ve bunun engellenmesi ise hak ihlalidir. Onun için bu sendikal alana girer ve sendikal olarak da biz bu sorumlulukla hareket ediyoruz. İstiyoruz ki Filistinliler, yurtlarına geri dönebilsinler, sürgünde yaşayan Filistinliler bu anlamda hak kısıtlamasına uğramasınlar, başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devleti vücut bulsun ve sürgün hayatı yaşayan bu insanların çilesi son bulsun istiyoruz” dedi.



 

ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararının işgali meşrulaştırma çabası olduğunun altını çizen Yalçın, “Uluslararası arenada buna tepki gösterilmesi gerekiyor ve biz de sivil toplum kuruluşları olarak tepkilerimizi ortaya koyduk. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a bu anlamda teşekkür ediyoruz. Çünkü bugün burada da bir araya geldiğimizde sendikaların, konfederasyonların, Türkiye’nin tavrını çok iyi algıladığını görüyoruz. Türkiye’nin bu konudaki onurlu mücadelesi, dünyanın her yerinde anlaşılıyor ve destek buluyor. Biz de sivil kuruluşlar olarak, Kudüs’ün, Filistin’in, Gazze’nin yalnız olmadığını haykırmaya, başkenti Kudüs olacak özgür bağımsız Filistin devleti kuruluncaya kadar sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Yalçın, ABD yönetimin Filistinli mültecilere yardım faaliyetlerini durdurma hamlelerini, bu insanların ayakta durmasını tamamen bitirmeye yönelik son derece çirkin bir adım olarak nitelendirerek kınadı.

Ziyaretler

Ziyaretlerin ikinci gününde, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Memur-Sen ve Hak-İş heyetini Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul etti. Görüşmede ülkesinin Filistin toprakları, Kudüs ve Filistin halkını savunmaya kararlı olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Avn, Kudüs kentinin İslam ve Hıristiyan dinine ait simgeler taşıdığını dolayısıyla da Yahudileştirilmesinin kabul edilmeyeceğini belirtti.

Meclis Başkanı Nebih Berri tarafından da kabul edilen Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği heyeti, daha sonra da Beyrut Valisi Ziyad Şebib ve Lübnan İşçi Sendikaları Birliği Başkanı Bişara el-Esmer’i makamlarında ziyaret etti.