Kastamonu 1 Şubesi

İdari personelin üniversitelerarası merkezi yer değişikliği’ ile ilgili çalışma ivedilikle başlatılmalıdır

İdari personelin üniversitelerarası merkezi yer değişikliği’ ile ilgili çalışma ivedilikle başlatılmalıdır

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, toplu sözleşmede karar altına aldırdıkları ‘idari personelin üniversitelerarası merkezi yer değişikliği’ konusundaki çalışmanın başlatılarak 2021-2022 öğretim yılının sonuna kadar tamamlanması gerektiğini söyledi.

Latif Selvi, Konya 2 Nolu Şube’nin düzenlediği ‘Teşkilat Buluşması’na katıldı. Sendikal çalışmaların ve üniversite çalışanlarının gündemindeki konuların değerlendirildiği toplantıda konuşan Selvi, 6. Dönem Toplu Sözleşme’yi kazanımlarla imzaladıklarını, ancak sonrasında yaşanan kur baskısının alım gücünü tahmin edilemeyecek düzeyde düşürdüğünü belirterek, “Kazanımlarımızı korumak, sorunlarımızı çözmek, düşen alım gücünü telafi etmek, yeni kazanımlarla daha güçlü bir gelecek için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Akademik ve idari personelin çözüm bekleyen sorunlarına dikkat çeken Selvi, yükseköğretim kanununun, sorunları ve eksiklikleri giderecek şekilde değiştirilmesi gerektiğini ifade ederek, yükseköğretimde yetkilerin tek bir makamda toplanmasının önüne geçilmesi, yetkinin keyfî kullanımını önleyecek mekanizmaların oluşturulması, akademik yükselme sisteminin evrensel kabul gören objektif kıstaslara bağlanması, yükseköğretim çalışanlarının karar mekanizmalarında yer almalarının sağlanması için adım atılmasını istedi.

Selvi, akademisyenlerin daha fazla bilimsel çalışma yapmasına imkân sağlayacak, akademik yükselme süreçlerinde adaleti tesis edecek, kadro almalarında keyfî tutumları ortadan kaldıracak, norm kadro uygulamasından doğan mağduriyetleri giderecek, mali ve sosyal haklarını geliştirecek çalışmaların bir an önce yapılması çağrısında bulundu.

6. Dönem Toplu Sözleşme’de karar altına aldırdıkları ‘idari personelin üniversitelerarası merkezi yer değişikliği’ konusundaki çalışmanın ivedilikle başlatılarak 2021-2022 öğretim yılının sonuna kadar tamamlanması gerektiğini kaydeden Selvi, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının periyodik hâle getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Üniversitelerde akademisyenlere tanınan bazı mali haklardan idari personelin de faydalanmasına imkân tanıyacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayan Selvi, “İdari personele yükseköğretim tazminatı, geliştirme ödeneği, sınav görevi alabilme hakkı tanınmalıdır” ifadelerini kullandı.

50-d kapsamındaki araştırma görevlilerinin sorunlarının giderilmesinin önemli ve gerekli olduğunun altını çizen Selvi, “İş güvencesinden yoksun 50/d kadrosunun neden olduğu belirsizlik ortadan kaldırılmalı, araştırma görevliliği kadrosu iş güvencesine kavuşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

Latif Selvi, her platformda dile getirdikleri sorunların çözümünün takipçisi olduklarını sözlerine ekledi.