Kastamonu 1 Şubesi

Mısır İçin Birleştik

Memur sen, İlim Yayma Cemiyeti, ilim yayma vakfı, Eğitim birsen, Ensar Vakfı, Ehad, Enerji bir sen, Diyanetsen, Ak parti, Anadolu Gençlik Derneği, Sağlık sen, Saadet Partisi, Vesile Derneği, Kiad, Damladan Deryaya Derneği, Hak İş Konfederasyonu, Deniz Feneri, Büro Memur sen, İHH, Kimder, Taşimder, Yeni Asya Vakfı, Türkiye Harp mamulü gaziler şehit dul ve yetimleri derneği,  Kastamonu şubesi, Altınoluk temsilciliği, Eğitim kültür ve çevre Derneği, Sevgi eğitim kültür derneği, Muradiye Kültür vakfı şube başkanlığı, Anadolu hastaneleri Yönetim kurulu başkanlığı, Güven Tur, Kasude, Kastamonu imam hatip lisesi okul aile birliği, Sağlıkçılar Derneği, Taşmektep başkanlığı, Kastamonu din görevlileri derneği,  Teknik Elemanlar Derneği, Sevgi eğitim kültür derneğinin içersinde yer aldığı Platform adına Memur-Sen Şube Başkanı Orhan Sancaktaroğlu basın toplantısı düzenledi.

Mısır’da yaşananları şiddetle kınadıklarını belirten Sancaktaroğlu şunları söyledi: “Mısır’da ordunun seçilmiş cumhurbaşkanına görevden el çektirmesi,  sivil yönetime karşı darbe yapması kabul edilemez. Kastamonu Mısır Platformu olarak,  Mısır’da halkın tercihine ve iradesine yönelik darbeyi ve bugün Mısır halkına karşı katliam yapan darbecileri kınıyoruz.

Mısır ordusu tarafından yapılan darbe, Mısır halkının iradesini hedef almış apaçık bir zorbalık; halka ve iradesine yönelik saygısızlıktır. Mısır halkının geleceğine yönelik küresel nitelikteki bildik kirli oyunların bir parçasıdır. Demokrasiyi, hukuku, insan onurunu hiçe sayan faşist, antidemokratik bu darbe, Mısır sivil yönetiminin Filistin halkına nefes aldırmasına yönelik tavrına tahammülsüzlüğün ve Filistinlilerin geleceğine de ipotek koyma çabalarının ürünüdür.

Demokrasilerde, ne çoğunluğun azınlığa ne de azınlığın çoğunluğa tahakkümü olmaz, olamaz. Mısır’da yapılan darbeyle, çoğunluğun azınlığa ram olması istenmektedir. Mısır’ı iç çatışmalara sürükleme riski içeren ve halkın özgür iradesine yönelik bu faşist girişim,  sadece Mısır’ın değil, bölgenin de dengelerinin bozulmasına kapı aralayacak sonuçlara gebedir. Bu nedenle, halk tarafından göreve getirilen Mısır’ın sivil yönetiminin görevine devam etmesini sağlayacak bölgesel ve küresel nitelikteki bütün baskı araçları devreye sokulmalı ve darbe en kısa sürede sona erdirilmelidir.

Darbecilere karşı tavır ortaya koymayan ve darbeyi kesin bir dille kınamaktan özenle kaçınan BM, AB ve ABD, tutumlarıyla,  demokrasi havariliği yapanların çifte standartlarını bir kez daha sergilemiştir. Suriye’de kendi halkının kanını dökmeyi meziyet sayan Esed’e demokrasi ve seçim çağrısı yapanların, Mısır’da demokratik bir süreçte halkın desteğini alarak göreve gelen Cumhurbaşkanı Mursi’ye karşı yapılan darbeye ve anayasanın askıya alınması yönündeki açıklamalara sessiz kalması, bölgede demokrasinin hâkim olması temennilerine ilişkin beyanların samimiyetini sorgulamayı gerektiriyor. Kastamonu Mısır Platformu olarak,  uluslararası platformları ve demokratik ülkeleri darbecilere karşı tutum almaya, Mısır halkının kendi özgür iradesiyle göreve getirdiği sivil yönetime destek vermeye çağırıyoruz.

Mısır’ın demokratik yollarla seçilen sivil yönetimi de,  en kısa sürede vesayeti kırma, tüm Mısırlıları kucaklayan demokratik ve sivil anayasayı ortak bir mutabakatla hayata geçirme, devlet-millet buluşmasını gerçekleştirme noktasındaki adımları en kısa sürede atmalıdır.

Kastamonu Mısır Platformu olarak, 16.08.2013 Cuma günü, Cuma namazından sonra Nasrullah meydanında toplanarak Mısırda yaşanan katliamı lanetlemeye ve yeniden demokratik yönetimine destek vermeye çağırıyoruz”