Kastamonu 1 Şubesi

ALAN DEĞİŞİKLİĞİ MAĞDURU ÖĞRETMENLERİN SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİDİR.

ALAN DEĞİŞİKLİĞİ MAĞDURU ÖĞRETMENLERİN SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİDİR.

 Eğitim-Bir-Sen Kastamonu Şube Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri Alan Değişikliği Mağdurları Öğretmenlerle buluştu.

      Yapılan Görüşmede Şube Başkanı Orhan SANCAKTAROĞLU;

      Milli Eğitim Bakanlığı, “Yer değiştirmeler” konulu 15/05/2013 tarihli ve 980028 sayılı yazısında, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılına sağlıklı bir şekilde başlanması bakımından Ağustos ayı sonu itibarıyla her türlü atama ve yer değişikliklerinin sonuçlandırılmasının planlandığını ve alan değişikliği işlemlerinin de Temmuz ayı içerisinde sonuçlandırılacağını duyurmuştu.

      Gecikmeli de olsa, fizik, kimya ve biyoloji alanlarından mezun sınıf öğretmenlerinin fen bilimleri/fen ve teknoloji öğretmenliğine; tarih ve coğrafya alanından mezun sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler öğretmenliğine; yine öğretmenliğe kaynaklık teşkil eden diğer farklı alanlardan mezun olup şu an sınıf öğretmenliği görevlerini yürütenlerin Talim ve Terbiye Kurulu kararına göre atanabilecekleri alan öğretmenliklerine alan değişikliği imkânı sağlanmalıdır.

      Öte yandan, 2012 yılı Öğretmenlerin İl İçi Alan Değişikliği Kılavuzu’na yönelik açılan davalarda Danıştay 2. Dairesi’nce kısmi yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir.  Bakanlık da söz konusu kararlar doğrultusunda, sınıf öğretmenlerinden 2012 yılında il içinde alan değişikliği yoluyla Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliğine ya da Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliğine geçirilenler ile diğer alan öğretmenlerinden Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliğine geçirilenlerin önceki alanlarına ve görev yerlerine döndürülmesi kararı almıştır. Bakanlığın, mahkeme kararının yerine getirilmesi amacıyla aldığı bu karar neticesinde oluşan karmaşa ve mağduriyetler yaşanmaktadır.

        Bu amaçla, alan değişikliği yoluyla Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliğine ya da Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliğine geçirilenler için sertifika programlarının açılarak bu öğretmenlerin 540 saatlik sertifika programlarını tamamlamak suretiyle alan değişikliği işlemleri sonuçlandırılmalıdır. Bahsi geçen sertifika programlarının vakit kaybetmeksizin başlatılması gerekmektedir. Bununla birlikte, sıra alan değişikliğine esas olmak üzere, 80 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararında gerekli değişiklikler de yapılmalıdır.

     -2012 yılında alan değişikliği yapan ve mahkeme kararı ile mağdur edilen öğretmenlerin bu mağduriyetinin giderilmesi için 540 saatlik sertifika programının tamamlanması imkanı verilerek iptal edilen alanlarına geri dönmelerinin sağlanması,

     -Daha önce alan değişikliği yapılacağı yönündeki açıklamalar doğrultusunda sınıf öğretmeni olup farklı öğretmenlik alanlarına kaynaklık teşkil eden alanlardan mezun sınıf öğretmenlerine alan değişikliği imkanının sağlanması,

     - Bakanlık düzeyinde yapılacak çalışmaların gecikmeye neden olması durumunda valilik makamınca mağduriyet yaşayan öğretmenlerin mağduriyetini giderecek il içi görevlendirmeler yapılması

     -2012 yılında alan değişikliği kapsamında yan alanlara geçiş yapmış öğretmenlere isteğe bağlı alan değişikliği iptali imkanının verilmesi konularında gereğinin yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı müracaatta bulunduklarını ifade etti.