Kastamonu 1 Şubesi

Şube müdürlerinin sesi duyulmalı, mali hakları acilen iyileştirilmelidir

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, şube müdürü, araştırmacı, müfettiş yardımcısı ve şeflerin taşıdıkları sorumluluk ve yetki ile uyumlu olmayan ücretlerinin ve diğer mali haklarının acilen iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Ali Yalçın, İstanbul 2 No’lu Şube’nin düzenlediği çalışma kampına ve divan toplantısına katılarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Muammer Karaman, Şube Başkanı Mahmut Akay ve yönetim kurulu, ilçe ve komisyon yönetimlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan Yalçın, 3600 ek gösterge başta olmak üzere birçok kazanıma imza attıklarını ifade ederek, “Onlarca sorununun çözüme kavuşturulmasını sağlayan bir sendika olarak, mevcut sorunların çözümünü sağlayacak olan da biziz” dedi.

Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplu sözleşme hakkını alan, eksiklerine rağmen Öğretmenlik Meslek Kanunu için adım atılmasını sağlayan, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikte 600 bini bulan çerçeveyi genişleten, 3600 ek göstergenin çıkmasını sağlayan Eğitim-Bir-Sen’dir. Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini, nöbet görevine ücret ödenmesini sağlayan, öğretmen ve öğretim elemanlarının ek ödemelerini artıran, geliştirme ödeneğinin ödenmesine devam edilmesini, jüri üyelerine ücret verilmesini, sınıf öğretmenlerine haftada iki saat ilave ek ders ücreti ödenmesini, üniversite disiplin kurullarında sendika temsilcisinin yer almasını, toplu sözleşme ikramiyesi ile örgütlülüğü anlamlı kılan ve üyeye kazanç sağlayan da Eğitim-Bir-Sen’dir.”

Çözüm bekleyen birçok sorun bulunduğuna dikkat çeken Yalçın, “Uzman ve başöğretmenlikte, öğretmen oldukları hâlde kapsam dışında bırakılan araştırmacı, şube müdürü, ilçe müdürü, il müdür yardımcısı ve il müdürü gibi pozisyonlarda çalışan yöneticilerin bu hakkı kullanamaması mağduriyet oluşturmaktadır. Şube müdürü ve araştırmacı kadrosuna çekilen yetişmiş personelin binbir emekle elde ettikleri makamları bırakarak, ‘Yönetici Atama Yönetmeliği’nde istekleri dâhilinde okul yöneticisi olabilme hakkı talep etmeleri, yaşadıkları sorunun büyüklüğünü göstermektedir. Bu arkadaşlarımızın küstürülmesinin oluşturduğu sosyal maliyet, durumlarının iyileştirilmesi için gerekli meblağdan daha fazladır. Bu durum sürdürülemez. Bir an önce gereği yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Kamu personelinin mesleki ve kurumsal yükselme yollarının açılması; özellikle toplu sözleşmede hüküm altına aldırdıkları, tüm üniversiteleri kapsayan, keyfîliği giderecek ve mesleki yükselmeyi tesis edecek merkezî bir görevde yükselme sürecinin ivedilikle başlatılması çağrısında bulunan Yalçın, “Toplu sözleşmede karar altına aldırdığımız ‘üniversite idari personelinin üniversitelerarası merkezî yer değişikliği’ talebiyle ilgili düzenleme daha fazla gecikmeden yapılmalı, idari personelin üniversitelerarası merkezî yer değişikliğini sağlayacak bir sistem bir an önce kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.